News

This page is available in the following languages:  FR NL
Onze traditionele Franse les met Mevr. Lenoble-Pinson

Onze traditionele Franse les met Mevr. Lenoble-Pinson

Dit keer hadden we haar de hele dag voor ons alleen: Michèle Lenoble-Pinson, onze uitmuntende grammatica, nam ons in de voormiddag op reis in de wondere wereld van belgicismen, flandricismen, wallonismen en andere ongepaste uitdrukkingen in de Franse taal, en ging in de namiddag verder met de neologismen. Net als de vorige jaren werden we ontvangen in de Université de Liège, place du XX Août, door Monique Foret, Christine Pagnoulle en haar echtgenoot, die eens te meer voor een gepast buffet "campagnard" met lekker dessert had gezorgd.

Mevr. Lenoble-Pinson legde haar aandachtige publiek uit dat er onaanvaardbare belgicismen zijn (rétroactes, se réjouir de, midi quart...) , maar ook heel aanvaardbare belgicismen (zoals "minerval") en ook onvermijdelijke Belgische eigenheden (maison communale, bourgmestre...). Natuurlijk moet je belgicismen vermijden als er een kans bestaat dat je tekst buiten België gepubliceerd zal worden, aldus mevr. Lenoble-Pinson, maar laat dat ons niet tegenhouden om gezellig in eigen familiekring uitdrukkingen als "gosette aux pommes" en "avoir bon" te gebruiken!

Net zoals de vorige keren het geval was, namen ongeveer veertig personen deel aan editie 2013 van onze Franse les. Er waren nieuwe en oude Franstalige leden van de BKVTF, maar ook niet-Franstalige leden, niet-leden en studenten.