Skip to content
94149194_162414041747655_3334111300031610880_n-min.jpg

Remote simultaneous interpretation (RSI) tijdens de lockdown

De conferentietolken zijn momenteel zwaar getroffen door de huidige lockdown, want heel wat collega’s zijn afhankelijk van de evenementensector en zitten sinds begin maart zonder werk. De BKVT reageerde daarom al snel en lobbyt sindsdien intensief bij de bevoegde overheden. Dankzij deze inspanningen zijn de overheden zich bewust geworden van de bijzonder precaire situatie van de conferentietolken en kennen ze hun steunmaatregelen toe om deze crisisperiode het hoofd te kunnen bieden.

Naast het wegvallen van de fysieke vergaderingen brengt de lockdown nog een ander fenomeen met zich mee voor de conferentietolken: de versnelde uitrol van Remote Simultaneous Interpretation (RSI). Aan de weinige collega’s die nog actief zijn, wordt gevraagd om van thuis uit te tolken via hun computer en met behulp van onlineplatformen. Deze snelgroeiende manier van werken wordt vandaag soms voorgesteld als een wondermiddel, maar RSI, dat in het verleden weinig populair was, heeft echter ook gevolgen op het vlak van gezondheid, investeringen, markten, kwaliteit, wettelijke aansprakelijkheid, tarieven, taken en scholing.

De Sectorcommissie Tolken binnen de BKVT achtte het daarom nuttig om dit grondig te bestuderen. Op deze pagina vindt u dan ook het resultaat van de vele denkoefeningen, conclusies en aanbevelingen terug in de vorm van een dossier rond RSI en een vergelijkende tabel met de meest voorkomende onlineplatformen, en dit voor de conferentietolken en hun klanten.