Skip to content
15983172455_02c320cdd8_b__1_.jpg

Vertalerslunch in Gent: geroosterde krokodil inspireert themagesprek

Het kader voor deze ongewone ontmoeting was het Afrikaanse restaurant Ette Ibibio. Elf (11)  vertalers en tolken uit de regio hadden er afgesproken in een gezellige sfeer met tropische muziek en exotische gerechten die vlot overgingen in een kritische denkoefening: de toekomst van meertaligheid. Niet helemaal een toeval, want dit onderwerp werd besproken in de VN tijdens de Algemene Vergadering van oktober 2016.

We hebben ons afgevraagd hoe promotie en bescherming van een taal de identiteit van de sprekers kunnen bevestigen en hun sociale status en hun economische ontwikkeling kunnen verbeteren. Aan bod kwamen het Vlaams/Nederlands in België, het Gaelisch in Ierland (een speciaal geval, want hier gaat het om een bijna uitgestorven taal), het Catalaans, het Baskisch, het Servo-Kroatisch, dat nu uiteenvalt in Servisch en Kroatisch, en het Kameroense Medumba, waarvoor een lokale taalcommissie zonder enige steun van de overheid de verdediging op zich heeft genomen.

Er zijn in Europa nog andere talen die nu een officiële en culturele status genieten die ze een eeuw geleden of nog recenter niet hadden. Om de belangrijkste maar te noemen: Ests, Lets, Litouws, Noors, Fins, Oekraïens, Wit-Russisch, Slowaaks, Bosnisch, Sloveens en Macedonisch.

Buiten Europa zou de studie van de relatie tussen het Engels en de lokale talen in India en Pakistan interessant kunnen zijn. Ook Indonesië en de Filippijnen, waar de taal van de kolonisator bijna geheel verdwenen is, zijn interessante gevallen.

Het waren leerrijke discussies, met de fysiologische bijzonderheid dat ze de spijsvertering bevorderen… Alles begon immers om 12.30 uur op vrijdag 18 november, met warme begroetingen, vreugdekreten en saamhorigheid. Om te beginnen werden de eerste slokken wijn of sap aangevuld met hapjes: vulling kruidig vlees of vulling groenten, bakbanaan (bodo) /beignet van bonen (Akara). Om de vertering te laten aanvangen, werden de eerste hoofdgerechten opgediend: maniok-foefoe met uiteenlopende sauzen: moambe (palmvrucht), pindasaus, dongodongosaus (okra), allemaal bezaaid met indrukwekkende stukken dode Afrikaanse krokodil!

De gulzige degustatie werd begeleid door de sensuele Congolese rumba of de reine Kameroense makossa. Een warm tropische sfeer, onder de blik van een koperen godenmasker. De eerste sneeuwval van het seizoen heeft ons er aan het einde van de dag aan herinnerd dat we mijlenver verwijderd waren van de tropen.

Auteurs: Guy van De Maele en Cyrille Ndjitat Tatchou – Vertaling: Agnès Feltkamp